Aktuális hírek, információk
Tízezer évig is hathat a klímaváltozás

Tízezer évig is hathat a klímaváltozás

2016. 02. 09.
Ha nem tudjuk a közeljövőben jelentősen csökkenteni szénkibocsátásunkat, akár tízezer évekre katasztrofális éghajlati hatásokkal számolhat bolygónk.
A klímakutatás új statisztikai megközelítése

A klímakutatás új statisztikai megközelítése

2016. 02. 08.
A jelenlegi klíma-előrejelzések Földünk éghajlatának hosszú távú megfigyelésén alapulnak. Az ELTE Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport kutatói szerint azonban az elképzelt, párhuzamos világok éghajlatainak összehasonlításából megbízhatóbb kép rajzolódik ki.
A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra

A zajszennyezés is gyilkos a korallszirti halakra

2016. 02. 07.
A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává – állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.
A klímamegállapodás látszólagos vesztesei

A klímamegállapodás látszólagos vesztesei

2016. 02. 06.
Őslakók veszíthetik el otthonukat a természetvédelmi területek növelésével. A párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás következtében milliók válhatnak otthontalanná, írja a Rights and Resources Initiative (Jogok és Erőforrások Kezdeményezés) globális szervezet egy frissen közölt tanulmánya.
Megépül a világ legnagyobb tengeri szélerőműve

Megépül a világ legnagyobb tengeri szélerőműve

2016. 02. 05.
Megépülhet a világ legnagyobb szélerőműve Yorkshire partjai mellett, mivel a fő beruházó DONG Energy végső döntést hozott az 1,2 gigawattos létesítmény megépítéséről. A Hornsea Project One nevű létesítmény egymillió brit háztartást lát majd el megújuló energiával.
Uniformizálják a hulladékgazdálkodást

Uniformizálják a hulladékgazdálkodást

2016. 02. 04.
Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése – tudta meg a magyaridok.hu. A társaság fő feladata a közszolgáltatók működésének optimalizálása. Kérdés, hogy mennyi közpénzből kell majd a rezsicsökkentés miatt megroggyantott ágazatot életben tartani.
16 éve robbant a tiszai cianidbomba

16 éve robbant a tiszai cianidbomba

2016. 02. 03.
16 éve, 2000. február 2-án, szerda este Szőke Sándor, a Felső-Tiszavidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója arról tájékoztatta a hírügynökségeket, hogy a nagybányai Aurul vállalat tározójából kizúduló 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz elérte a Tiszát. Ezzel véget ért a három napos reménykedés.
Napelemes áram egymillió nigériainak

Napelemes áram egymillió nigériainak

2016. 02. 02.
Mintegy 90 millió nigériai nem jut kiépített áramellátáshoz, ami a kontinensen első helyre törekvő afrikai ország további fejlődésének jelentős akadálya, a beruházókat fokozott elővigyázatosságra inti. A villanyhálózat néküli lakosok arra kényszerülnek egyelőre, hogy drága pénzért generátorok segítségével elégítsék ki energiaéhségüket.
Nem lesz gumifeldolgozó Százhalombattán

Nem lesz gumifeldolgozó Százhalombattán

2016. 02. 01.
Kiemelt beruházás lehetett volna a Csányi Sándorhoz köthető gumifeldolgozó üzem Százhalombattán, mely a helyieknél kicsapta a biztosítékot. Ötezernél is többen írták alá az üzem ellen már a kezdetektől tiltakozó helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót, decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción. Csányi végül meghátrált - bár lehet, hogy lesz gumipirolizáló, csak nem itt. Más települések viszont felajánlkoztak az adóbevétel miatt.
Ahol az emberek választhatnak, ott leszavazzák az olimpiát

Ahol az emberek választhatnak, ott leszavazzák az olimpiát

2016. 01. 31.
Az utóbbi 4 nyári olimpia valós költségei átlagban 19 milliárd dollár (5 460 milliárd forint) körül voltak. Ez alapján mi azt gondoljunk, hogy a minimum a 2024-es játékokra reálisabb valahova 10 és 20 milliárd közé saccolni. A magyar kormány jelenleg 774 milliárd forintról (kevesebb, mint 3 milliárd dollárról) beszél.
Az elmúlt kétezer év legmelegebb nyarai voltak a Európában

Az elmúlt kétezer év legmelegebb nyarai voltak a Európában

2016. 01. 30.
Az utóbbi 30 év nyarai voltak valószínűleg a legforróbbak az elmúlt több mint két évezredben, állapították meg tudósok, miután rekonstruálták az eltel bő kétezer év hőmérsékletét.

Miért nincsenek továbbra sem felelősei a kolontári katasztrófának?

2016. 01. 29.
Budapest, 2016. január 28. – A Greenpeace szomorúan veszi tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-ben történt kolontári vörösiszap-katasztrófának. A környezetvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a számos halálos áldozattal járó katasztrófához: mind a tározót üzemeltető MAL Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok számos esetben nyilvánvalóan hibáztak, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően. Az egész eset rendszerszintű problémákra világít rá. Új, a valós környezeti felelősséget garantáló jogszabályokra és független, erős hatóságokra van szükség.
Lenne mit tanulnunk a dánoktól

Lenne mit tanulnunk a dánoktól

2016. 01. 28.
Immáron második éve Dánia használja fel arányaiban a legtöbb szélenergiát a világban - jelentették be nemrég a dán hatóságok. A skandináv ország az elektromos áram használatának 42 százalékát szélenergiából állította elő, amivel új világrekordot döntöttek.
Két év börtön a spanyol olajkatasztrófáért

Két év börtön a spanyol olajkatasztrófáért

2016. 01. 27.
Két év börtönre ítélte gondatlanságból elkövetett természetkárosításért a Prestige tartályhajó kapitányát a a spanyol legfelsőbb bíróság. 13 éve a hajóból kiömlő olaj Spanyolország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta.
Így zöldít Hamburg

Így zöldít Hamburg

2016. 01. 26.
Nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő, PET palackos ásványvizek, és klórtartalmú tisztítószer. Többek között ezek is szerepelnek abban a 150 oldalas a környezetvédelmi intézkedéscsomagban, mellyel a német város vezetése példát akar mutatni.

Veszélyes vegyszereket talált márkás túraruhákban a Greenpeace

2016. 01. 25.
Budapest, 2016. január 25. – Veszélyes vegyszereket talált a Greenpeace új kutatása olyan vezető túramárkák termékeiben, mint például a nálunk is kapható The North Face és Mammut. A Greenpeace új kutatása azt mutatja, hogy miközben ezek a cégek a fenntarthatóságot hirdetik, termékeiket továbbra is úgynevezett PFC-vegyületek segítségével teszik vízhatlanná. A PFC-k a környezetben tartósan megmaradó vegyi anyagok; egyes PFC-k ráadásul az emberi egészséget és a környezetet is károsítják. A Greenpeace ezért azt kéri az outdoor cégektől, hogy mutassák meg, hogy valóban tisztelik a természetet és haladéktalanul méregtelenítsék termékeiket.
Atomkonfliktusnál is súlyosabb lehet a klímaváltozás

Atomkonfliktusnál is súlyosabb lehet a klímaváltozás

2016. 01. 24.
A migránsválság a legvalószínűbb, a klímaváltozás a legpusztítóbb kockázati tényező 2016-ban.
Kiszáradt Bolívia második legnagyobb tava

Kiszáradt Bolívia második legnagyobb tava

2016. 01. 23.
Menthetetlen a Poopó-tó: már a feneke is kilátszik. A 3700 méter magasan, az Andok fennsíkján elhelyezkedő, sekély, sós vizű tavat régóta megviselték a félsivatagi éghajlat szeszélyei, a kutatók szerint nincs esély a helyzet javulására.
Illatos út a kályhákban: évi sok ezer áldozatot követel és több millió törvénysértést jelent a háztartási szemétégetés

Illatos út a kályhákban: évi sok ezer áldozatot követel és több millió törvénysértést jelent a háztartási szemétégetés

2016. 01. 20.
Budapest, 2016. január 20. – Törvényt sért, aki otthon szemetet éget – mégis több százezren ezt teszik mindennap. A szemétégetés tragikus következményei jól ismertek a szakemberek körében, és a jogszabályi háttér is megfelelő arra, hogy az állam fellépjen ellene. A valódi tettek mégis évek óta hiányoznak. Eközben az EU már kötelezettségszegési eljárást is folytat ellenünk a megengedettnél nagyobb levegőszennyezés miatt. A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace ezért ma 6 pontos javaslatcsomagot adott át Lázár János miniszter részére.
Kevesebb marha, kevesebb metán

Kevesebb marha, kevesebb metán

2016. 01. 18.
A mezőgazdaságban az üvegházhatású gázok (GHG, Greenhouse gas) kibocsátása várhatóan kissé csökken 2025-ig, az EU teljes mezőgazdasági GHG kibocsátásának feléért felelős marhatartás várható csökkenése és a jobb trágyakezelés révén – adta közre az Európai Bizottság.

« Előző oldal    |    Következő oldal »

NuovaEnergia termékek


Te is így...?
Tőzsde hírek