A Konyhában
2009. 03. 06.  Szerző: NuovaEnergia
Még mielőtt félreértenéd: az energiahatékonyságra való átállás nem azt jelenti, hogy mondj le a megszokott komfortról vagy ruházz be sokszázezer forintot. Néhány egyszerű jó tanács betartásával jelentősen csökkentheted háztartásod rezsijét.

1 )  Főzés közben;

-          a láng (gáztűzhelynél) ne érjen túl az edény szélén, mert a túlérő láng már nem szolgálja a főzést így a többlet hő elvész környezetünkben,

 

-         lehetőleg fedd le az edényt (kukta vagy dupla fenekű edények használata még kedvezőbb), mert a kiszabaduló gőz nagy része elveszett energia. Ha fedő alatt főzöd ételeidet, rövidebb idő alatt vagy kevesebb energiával ugyanazt az eredményt éred el,

 

-          a sütőt csak szükség esetén nyisd ki, mert a kinyitás miatti hőveszteség pótlásához, ill. a megfelelő hőfok visszaállításához, újabb energiára van szükség

 

-          a sütőt a sütés befejezése előtt pár perccel elzárhatod, mert az elzárást követően a megfelelő hőmérsékletet jó ideig tartja


2 ) A mosogatógép otthonunk egyik nagyfogyasztója, a villanyszámla kb. 20%-át teszi ki. A mosogatógép (ha rendelkezel vele) ugyanannyit fogyaszt teljesen telerakva, mintha félig üresen járatnád, tehát ha nem teszed tele használat előtt, pazarolod az energiát. Csak a különlegesen szennyezett edényeknél (pl. fazék, serpenyő) használd az intenzív fokozatot.

Mosogatógép használata az esti órákban javasolt, mert akkor az energiaárak alacsonyabbak.

3 )  A hűtőszekrény a konyha másik nagyfogyasztója. Tudnunk kell, hogy megközelítőleg a háztartási villamos energia 25%-át fogyasztja.

 

-          Csak szükség esetén nyisd ki és csak rövid időre. A helyes használattal kb. 20%-ot takaríthatsz meg a hűtő energiafogyasztásából.


-          Figyelj rá, hogy a hűtőszekrény legalább 10cm távolságra legyen a faltól és messze a hőforrásoktól, mint tűzhely vagy radiátor.

 

-          NE tegyél a hűtőbe meleg ételt!

 

-          A termosztátot közepes fokozatra állítva (5-7 C) úgyszintén energiát takarítasz meg.

 

-          Megfelelő karbantartással is energiát spórolsz meg. Ellenőrizd a hűtő ajtaján a tömítést. Az esetleges jegesedés soha ne haladja meg a 3 millimétert, mert az akár 30%-al is növelheti a hűtő energiafogyasztását. Ha kell, olvaszd le és takarítsd ki a hűtőt mielőtt újra beüzemeled.

 

5 ) A mosogatócsap;

-          Szereld fel Airforce One légkeveréses vízadagolóval! Ezzel akár 50%-kal kevesebb vizet fogyasztasz és megtakarítod a víz felmelegítéséhez szükséges energia egy részét.

 

-          Ellenőrizd a tömítéseket és szüntesd meg az esetleges csöpögést. A csöpögő csaptelep - szinte észrevétlenül – napi 40-120 liter, havonta akár 3 m3 vizet is pazarolhat.

 

-          A nyitva hagyott csaptelep megközelítőleg 15-20 litert fogyaszt percenként (Airforce One adagolóval is 5-6 liter vizet), tehát ne hagyd nyitva miközben mást csinálsz a konyhában.

 

-          Mosogatásnál az erős szennyeződést ne folyóvízben mosd le az edényekről, mert amellett hogy fárasztó súrolgatni, sok vizet pazarolsz! Helyette áztasd be pár percre és a folyóvizet használd gyors öblítésre, így könnyedén elmoshatod edényeidet!

 

-          Ne folyasd a csapot hogy hűvös vizet kapj (főleg nyáron), helyette tölts meg kancsót vagy flakonokat és tárold hűtőben! Így mindig, veszteség nélkül áll rendelkezésedre a hűs ivóvíz.

 

-          Ha nincs konyhamalacod, a lefolyó szűrőjét hagyd a mosogatóban és a fennakadt szennyeződést, ételmaradékot ürítsd a szemetesbe! Az ételmaradék eltömítheti a lefolyót és szennyezi a környezetet.

 

 
Vissza

NuovaEnergia termékekTőzsde hírek