Betiltották a gleccserturizmust
2016. 02. 18.  Szerző: greenfo/MTI
Véget vetettek a gleccserturizmusnak az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen a székváros, Urumcsi vízellátására és környezetvédelmi szempontokra tekintettel.

 A kínai állami média friss jelentése szerint a város 2006-ban már egyszer megtiltotta gleccserek látogatását, de a rendelkezésnek nem szereztek érvényt, azóta is turistacsoportok keresték fel e területeket, a környéken több mint tucatnyi pásztorcsalád kínál segítséget a természeti látványosságok megközelítéséhez. A gleccserturizmusra utazási irodák is szakosodtak, az elmúlt 12 évben egymilliárd jüan, vagyis több mint 41 milliárd forint bevételük származott belőle - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Li csi-tung, a regionális turisztikai hivatal illetékese. Az új szabályok szerint a gleccsereket csakis megfelelő távolságból lehet majd ezután megtekinteni, nem szabad mászni rajtuk.

Statisztikai adatok szerint a térségben az elmúlt 50 évben tízévente 0,33-0,39 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami csaknem háromszorosa a globális felmelegedés átlagának. Kínában 46 ezer 377 gleccsert tartanak nyilván, csaknem 47 százalékuk (18 ezer 311) található Hszincsiangban. Az éghajlatváltozás, a legeltetés, a bányászat és a turizmus felgyorsította fogyásukat, aminek folytán helyenként vízhiány lépett fel.

A 948 négyzetkilométeres védelmi övezetben már mindennemű bányászatot leállítottak, a közeli autópályán a közlekedést korlátozták, a vadon élő gyógynövények gyűjtését megtiltották. A gleccserek olvadékvizei Hszincsiang felszíni vizeinek körülbelül 25-30 százalékát alkotják, ezért a felgyorsuló olvadás katasztrofális hatással lenne a régióra - áll a Kínai Tudományos Akadémia Tiensan-hegyi Gleccsermegfigyelő Állomásának tanulmányában.

Azt is megállapították, hogy a Tiensan-hegység gleccserei az elmúlt három évtizedben 15-30 százalékkal zsugorodtak. A folyamat eredményeként a szakemberek becslése szerint várhatóan a következő 20 évben ez az arány 60 százalék lesz, míg fél évszázad múltán 80-90-százalékos lesz a fogyás mértéke.

forrás:greenfo.hu


További hírek:

» Nem lesz elég fa Magyarországon

» Hazai élelmiszerhulladék körkép
» Mi marad a bevásárlókosárban, ha eltűnnek a méhek?
» Bevegyszerezett földek, félmilliárdos kár Kishantoson
» Bővülő ingyen parkolás a zöld rendszámúaknak
» Elkészült a pécsi fotovoltaikus erőmű
» Kinek jó a csepeli HÉV kivégzése?
» Kisterenyei halpusztulás hatósági felügyelettel
» Börtönt az állatkínzóknak!
» Olimpia vs. mélyszegénységVissza

NuovaEnergia termékek


Te is így...?
Tőzsde hírek