Szigorodhat a szmogriadó
2016. 02. 12.  Szerző: NuovaEnergia
Módosíthatja a szmogriadóról szóló rendeletet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az erről szóló előterjesztés bővítené a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét.

 A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatban az olvasható, hogy a korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl a bővítés érinti az Euro–2-es benzines és dízelüzeműeket is.  Az előterjesztés szerint a legszennyezőbb gépjárművekhez az eddigi fekete matricás szabályozással a járművek 7-8 százaléka (46-76 ezer) tartozott, ha az agglomerációs vagy azon belül a budapesti adatokat veszik figyelembe.

 

Műszaki és környezetvédelmi szempontok

A módosítási javaslat – az előbbi kört a 2-es, illetve 4-es jelű környezetvédelmi osztállyal bővítve – a gépjárművek 29–32 százalékát (186–307 ezer) érintené. A következő korlátozási lépcsőt az Euro–3 szabályoknak megfelelő, dízelüzemű járművek környezetvédelmi osztályai (7-es és 8-as együtt) jelenthetnék, ezzel a korlátozás által érintett autók aránya 38–41 százalékra nőhetne (240–395 ezer).

A javaslat rámutat arra, hogy a módosítási javaslat által érintett autók közül a legkedvezőbbnek tekinthető Euro–2 szabályokat még teljesítő, 4-es jelű környezetvédelmi osztályba soroltak az általános forgalomba hozatali szabályokat tekintve a legjobb esetben is már több mint 15 évesek, jellemzően 16–19 év közöttiek.

Hozzátette, megalapozott álláspont műszaki és környezetvédelmi szempontból egyaránt, hogy a korlátozás által érintett járművek se közlekedhessenek a fővárosi szmogriadó riasztási fokozata miatt elrendelt – a szálló pornál például 6 órától 22 óráig tartó – forgalomkorlátozás esetén.


További hírek:

» Nem lesz elég fa Magyarországon

» Hazai élelmiszerhulladék körkép
» Mi marad a bevásárlókosárban, ha eltűnnek a méhek?
» Bevegyszerezett földek, félmilliárdos kár Kishantoson
» Bővülő ingyen parkolás a zöld rendszámúaknak
» Elkészült a pécsi fotovoltaikus erőmű
» Kinek jó a csepeli HÉV kivégzése?
» Kisterenyei halpusztulás hatósági felügyelettel
» Börtönt az állatkínzóknak!
» Olimpia vs. mélyszegénységVissza

NuovaEnergia termékek


Te is így...?
Tőzsde hírek